Exteriörbild på Villa Strömsfors framifrån
Upptäck villan

Välkommen husesyn

Huset och trädgården andas ljus och värme och är så välkomnande att vi ofelbart blir glada av att komma in genom grindarna. När rummen åter inreddes lyssnade vi in husets lekfullhet och lät varje detalj bli viktig. Storleken på rummen skiljer sig och inget av rummen är det andra likt.

Ödmjuka inför allt som fanns och en aning villrådiga inför vad vi skulle ta oss till insåg vi långsamt att renoveringen skulle ta tid. Det finns inga genvägar att gå med en gammal dam som Villa Strömsfors när målet är att ska skapa en modern miljö med bevarad atmosfär. Det tog nästan tre år från första mötet med Villan till hon stod klar efter renoveringarna, hösten 2016. Den där första kärleken har fortsatt att spira och vi tycker om att dela med oss av vår lekfulla, charmerande villa. Vi är glada för alla som väljer att vara i Villan på sina riktigt viktiga dagar i livet. I Villan är det mesta möjligt – bröllop, middagsbjudningar, minnesstunder och konferenser.

Dukning av ett långbordDukning av ett långbord
Upptäck villan

Lekfull Jugend möter vår tid

Det sparades inte på stuckatur, specialdesignade kakelugnar och sniderier när förra seklet var ungt och ekonomin medgav dessa utsvävningar. Det är vi mer än tacksamma för idag. David och Davidas Villa Strömsfors var makalös när den stod färdig. Vi vill påstå att epitetet fungerar även idag. Välkommen på en rundtur där gammalt möter nytt. Tapeter som har klarat ett sekel matchas med ny design och fjärrstyrd teknik.

Mysig soffa Villa StrömsforsMysig soffa Villa Strömsfors
Vid poolen Villa StrömsforsVid poolen Villa Strömsfors
Badkar i badrum Villa StrömsforsBadkar i badrum Villa Strömsfors
Sovrum med badrum Villa StrömsforsSovrum med badrum Villa Strömsfors
sovrum Villa Strömsforssovrum Villa Strömsfors
sovrum Villa Strömsforssovrum Villa Strömsfors
Från då till nu

En historisk resa

Tänk om vi hade fått vara med en enda dag i Villan år 1908 då David och Davida flyttade in, så mycket vi hade haft att berätta om det ståtliga herrskapet. Om frasande långa klänningar, en välansad mustasch och om samtalen inne i stora salen vid middagstid. David berättade kanske om en etiketteringsmaskin han hade sålt till Amerika. Sedan kanske paret smidde planer för nästkommande middagsbjudning i den nya pampiga Villan. Skulle mer vin från Bordeaux beställas innan dess? Vad skulle de servera för att imponera på gästerna och vem skulle stå för den musikaliska underhållningen? Som sagt, tänk vad spännande det hade varit att vara med en dag i början av förra seklet. Lyckligtvis har vi många berättelser från förr i bagaget och i Villan finns gott om detaljer som vittnar om svunna tiders ideal.

Våra rum

Unika & bedårande

Det finns inget rationellt i sättet vi valt att renovera och inreda våra rum. Vi vill att huset ska kännas som ett välkomnande hem. Därför blandar vi vintage med nytt. Tapeter, färger, möbler och val av såväl litteratur som badrumsinredning är omsorgsfullt handplockat. Stilen har tydliga influenser från art deco, men vi gör då rakt inte anspråk på att följa några särskilda inredningsregler. Självsäkert och aningen uppstudsigt har vi bestämt oss för att låta bli att etikettera vår Villa. Välkommen på en liten husesyn för att se om du finner något du tycker om.

Köket och måltiderna

Doft, smak & ögonfröjd

Vår filosofi; Ingen gäst har någonsin klagat på vackert dekorerade tallrikar.

I vår Villa finns ingen dörr in till köket. När tillfälle ges är du som gäst välkommen att titta in och säga hej. Frukosten plockar du oftast till dig själv från vår gamla järnspis. Övriga måltider serverar vi i salarna, på verandan och ibland ute vid poolen. Middagarna är ett kapitel för sig. Vår huvudkock Mattias har full frihet i köket och hans kärlek till nya smaker och kombinationer gör det omöjligt att sätta en etikett på det vi serverar. Det vi kan lova med säkerhet är att det blir en vällagad och vacker måltid där vi vill bjuda dig som gäst en minnesvärd matresa.

Personal Villa StrömsforsPersonal Villa Strömsfors
Vår vision

Kvalitet med guldkant

Vi vill erbjuda dig Sveriges bästa plats för kreativa möten, lustfyllda fester och minnesvärda stunder.

Hos oss ska du som gäst uppleva timmar – eller dagar – med avslappnad lyx där du känner dig riktigt väl omhändertagen. Oavsett om du konfererar eller är gäst på ett bröllop är vår ambition att du ska längta tillbaka när du lämnar oss. Vi som äger och driver Villan drivs av att ta hand om den skatt vi har att förvalta.

Vårt lilla team är allkonstnärer med sinne för varm, omhändertagande service.

Villa Strömsfors är en blandning av mötesplats, festplats och scen för nästan vad som helst. Ibland har vi öppet som på ett hotell och lika ofta är det privata bokningar som sätter scenen. Familjen Ståhl, som äger villan, är måna om att gästerna ska bära med sig en riktigt fin upplevelse när vi vinkar av dem.

Brunn Villa StrömsforsBrunn Villa Strömsfors
Läget

Lagom nära

Villa Strömsfors ligger i Svenljunga kommun. Från Borås tar det 45 minuter att resa med bil, från Landvetter flygplats en timma. Jönköping, västkuststäderna Varberg och Falkenberg samt Göteborg ligger på behändigt avstånd, en dryg timma bort. Reser du från Stockholm är det 40 mil ner till oss. Knappa in Villa Strömsfors på Google Maps, så får du fram restiden från dig till oss.

Läs mer om omgivningarna här.

HållbarhetHållbarhet
Miljö

Hållbarhet

Hela villan är ett bevarandeprojekt. När vi tog över huset stod det kallt och obebott sedan många år. Fukt och kyla började göra skada på huset, men i många delar hade huset klarat sig nästan helt intakt. Det var med stor tillförsikt vi startade planeringen och sedan också renoveringen av huset. Att renovera Villa Strömsfors är nog det mest hållbara vi någonsin kommer ta oss för. Huset är fullt av detaljer och vacker sekelskifts-arkitektur och kan ses som en riktig kulturskatt.

Allt som var möjligt att bevara finns kvar. Sett ur ett hållbarhetsperspektiv slår bevarande nytillverkning alla dagar i veckan. Skönheten fick vi så att säga på köpet. Till det gamla har modern teknik och komfort adderats. Det gör det möjligt att leva gott i villan även i våra dagar.

I vår dagliga verksamhet försöker vi tänka klokt och följa årstidernas växlingar i det vi serverar våra gäster. När säsongen ger oss möjlighet plockar vi gärna blommor i vår trädgård för att pryda middagsborden och vi handlar gärna grönsaker och bröd från våra duktiga bönder och mathantverkare i närområdet.

2022 blev vi uppmärksammande av Västsvenska turistrådets initiativ, Hålbarhetsklivet för vårt arbete med Co-working måndagar. Att skapa en kreativ mötesplats istället för att hålla stängt en lugn dag ger hållbara ringar på vattnet i många led.

Det är hållbart tycker vi!

Exteriörbild Villa StrömsforsExteriörbild Villa Strömsfors
Platsen

Omgivningen

Om du får en stund över när du besöker oss vill vi absolut att du ska ta en långsam promenad i trädgården. Näckrosdammen och många av perennerna är kvar sedan David och Davidas tid. Köksträdgården ligger på samma plats som den gjorde för 100 år sedan. Tyvärr kan vi inte ståta med något växthus (än i alla fall) som på den tiden, men flera av de gamla bärbuskarna är faktiskt kvar sedan dess.

Vi har adderat ett härligt poolområde, en skön pergola, flera hundra meter promenadstig, en liten extra uteplats, boulebana och 1000-tals perenner och buskar. Sommaren 2020 kom vår tre meter höga, graffittimålade bronsskulptur Leone till oss. Sammantaget finns det mycket att uppleva på nära håll.

Det lilla samhället Strömsfors är en klassisk bruksort. I början av 1900-talet blomstrade orten med maskintillverkning, järnvägsbana, hotell och speceriaffär. Då det på 70-talet inte längre bar sig, försvann arbetstillfällena och många valde att flytta härifrån. En berättarstig slingrar sig längs ån Assman. Här finns skyltar där du kan läsa om de gamla byggnaderna och deras betydelse för orten.

Vill du ta en löprunda eller promenad i omgivningarna tipsar vi dig gärna om fina vägar.