En varm julidag i mitten på 1800-talet drar Anders-Josef Larsson bestämt i tömmarna till sina två hästar. Trött och varm stiger han av den fullastade vagnen och dricker stora klunkar ur den svalkande strömmen. Vagnen är lastad med textilier från Borås som ska säljas på marknader och torg runtom i Västra Götaland. Med svalkad strupe lyfter han blicken och ser sig omkring. Han följer vattnets slingrande lopp och slås av alla vackra forsar och fall. Denna välförtjänta paus var början till det vad skulle prägla denna plats ända fram till våra dagar.
Det är som en saga, skriven under Selma Lagerlöfs tid. Hundra år är visserligen lång tid, men inte längre än att mycket information och saker finns bevarade från tiden då Strömsfors bruk började utvecklas. Vi låter oss fascineras av berättelserna och stramar upp oss, medvetna om att vi har mycket att leva upp till för att göra huset och trädgården rättvisa.
Anders-Josef, han med hästarna, och hans bror Salomon startar bruket i Strömsfors och det lilla samhället börjar blomstra. Här tillverkas bland annat glas, tändsticksaskar och handsmidda spikar. Så småningom tar Salomons söner, David och Oskar över verksamheten i Strömsfors Bruk. Tillsammans utvecklar de etiketteringsmaskinen ”Svenske”. Maskinen blir succé och den beställs av dryckestillverkare över hela världen. I början av 1900-talet har Strömsfors sina verkliga glansdagar. Brukspatronparet David och hans fru Davida Nylander bygger så Villa Strömsfors som står färdigt 1908. Det var ett hus som speglade tiden och tydligt influerades av parets resor i Europa. Herrskapet Nylander sätter Strömsfors på kartan. De bjuder hem långväga gäster, ser till att människorna i byn har arbete, bygger ett kapell, en klockstapel och till och med en skolan i byn. I början av seklet fanns även hotell och lanthandel i Strömsfors.
”Tillsammans utvecklar de etiketteringsmaskinen ”Svenske”. Maskinen blir succé och den beställs av dryckestillverkare över hela världen.”
Bruket drevs sedan av släkten Nylander fram till 1975, då porten slog igen. Så småningom såldes även Villan. Några olika ägare har använt huset på olika sätt, men i många år var Villa Strömsfors helt obebodd.
År 2014 köper vi i Familjen Ståhl Villa Strömsfors. Ett möte som var kärlek från första stund. Vår välvilliga inställning till det vi såg i kombination med vintermörkret på visningen skymde en hel del skavanker och brister, det skall villigt erkännas. Bristerna överglänstes av vacker ekpanel, järnspisar och handgjort kakel. Det vägdes upp av perfekt bedagade färgnyanser och kakelugnar. Renoveringen var en resa i sig, och nu skriver vi nästa kapitel i Villa Strömsfors historia. Vi tror att David och Davida gläds över att Villan fylls av liv och skratt igen, över 100 år efter att de själva flyttade in.
I Villan, i ett kyligt vindsrum, bodde tre pigor som tog hand om David och Davida. En av de första pigorna hette Nelly och i början av 1900-talet fann hon sin blivande man, Hjalmar. Även han arbetade i Villan då han var anställd som privatchaufför för brukspatronparet. Hör deras dotter Eivor Kulneff berätta historien om när hennes far, Hjalmar äntligen tagit mod till sig för att uppvakta Nelly. Det är fint att historien får leva vidare…