_ML35950-Redigera_Webb.jpg

Välkommen bort till vår dröm

När vi såg Villa strömfors var det kärlek vid första ögonkastet. Det var en riktigt kall dag med snålblåst och snömodd vår-vintern 2014. Då hade ingen bott där på många år. Rummen var ouppvärmda, det fanns ställen på vinden där snön kunde leta sig in och runt huset hade träd fått växa sig så täta och höga att huset knappt syntes från vägen. Tiden hade verkligen satt sina spår. Ändå, så många fantastiska detaljer fanns bevarade, den lekfulla arkitekturen i jugendstil och alla små genomtänkta vinklar och vrår gjorde oss alldeles golvade.

Ödmjuka inför allt som fanns och en aning villrådiga inför vad vi skulle ta oss till insåg vi sakta att renoveringen skulle behöva ta lite tid. Det finns inga genvägar att gå med en gammal dam som Villa Strömsfors, om man skall skapa en modern miljö med bevarad atmosfär. Det var inte förrän hösten 2016 som Villa Strömsfors stod klar efter renoveringarna. Den där första kärleken har fortsatt att spira och nu tycker vi om att dela med oss av vår dröm. Vi är så glada för alla som väljer att vara i villan på sina riktigt viktiga dagar i livet. I Villan är det mesta möjligt - bröllop, middagsbjudningar, minnesstunder och konferenser.

Vi har blandat moderna lösningar med känslan och värmen som David och Davida skapade i början av 1900-talet. Villan är öppen på förfrågan, för den tillställning som du önskar. I varma möten och personliga kontakter lyssnar vi på dina önskningar och tillsammans skapar vi eventet så att det blir skräddarsytt för dig. 

Välkommen bort önskar Familjen Ståhl och Hökerum Bygg.

Välkommen med din förfrågan. 

 
 

Historien

En varm julidag i mitten på 1800-talet stoppar Anders-Josef Larsson sina två hästar med ett ryck i tyglarna. Trött och varm stiger han av den fullastade vagnen och dricker stora klunkar ur den svalkande strömmen. Vagnen är lastad med textilier från Borås som ska säljas på marknader och torg runtom i Västra Götaland. Med svalkad strupe lyfter han blicken och ser sig omkring. Han följer vattnets slingrande lopp och slås av alla vackra forsar och fall. Denna välförtjänta paus var början till det som skulle prägla denna plats under mer än 100 år. 

 
Strömsf 1n.jpg
 

Bröderna Salomon och Anders-Josef Larsson bildar bruket i Strömsfors och det lilla samhället börjar blomstra. Man tillverkar glas, tändsticksaskar och järn. Så småningom tar Salomens söner, David och Oskar vidare Bruket. Tillsammans kommer de upp med etiketteringsmaskinen ”Svenske”. Detta blir en succé som skeppas över hela världen och början av 1900-talet är Strömsfors verkliga glansdagar. Brukspatronparet David och Davida Nylander bygger så Villa Strömsfors som 1908 står färdig i all sin glans. David och Davida bjuder hem långväga gäster, ser till att människorna i byn har arbete, upprättar kyrkan, skolan och driver samhället framåt. Bruket drivs sedan av David och Davidas släkt ända fram till 1975 då det läggs ner och så småningom säljs även Villan. Några olika ägare har sedan använt huset på lite olika sätt, men i många år var hon helt obebodd.

2014 köper vi på Hökerum Bygg Villa Strömsfors. Ett möte som var kärlek från första stund. Vår förälskelse i kombination med några mörka vintermånader skymde en hel del skavanker och brister, det skall villigt erkännas. Men det överglänstes av vacker ekpanel, järnspisar och handgjort kakel. Det vägdes upp av perfekt bedagade färgnyanser och kakelugnar. Renoveringen var en resa i sig, och nu skriver vi nästa kapitel i Villa Strömsfors historia. Vi tror att David och Davida gläds över att se hur deras Villa fylls med liv, skratt och människor igen, 110 år efter att de själva flyttade in. 

 
 

I Villan, i ett kyligt vindsrum, bodde tre pigor som tog hand om David och Davida. En av de första pigorna hette Nelly och i början av 1900-talet fann hon sin blivande man, Hjalmar. Även han arbetade i Villan då han var anställd som privatchaufför för brukspatronparet. Hör deras dotter Eivor Kulneff berätta historien om när hennes far, Hjalmar äntligen tagit mod till sig för att uppvakta Nelly. Vi är så lyckliga över att historien får leva vidare…

Visionen

Känslan är kvar... ni vet känslan av att bli liten igen och gå på upptäcktsfärd på en ny plats. För här är vinklar och vrår honnörsord. När gästrummen har inretts har vi lyssnat in husets lekfullhet och låtit varje detalj bli viktig. Storleken på rummen skiljer sig och inget av rummen är det andra likt. Vi vill ändå påstå att det inte finns ett enda rum som inte är någons favorit. Våra sovrum har namngetts från den svunna tiden. Namnen och inredningen återkopplar till historier från brukets tid och från människorna som levde i och av Villan. Alla sovrum har två bäddar, vackert inredda badrum och utsikt över ägorna.

 
Villa Stromsfors_Katrinbaath-08465.jpg
 

Vi öppnar vår vackra Villa på förfrågan och skräddarsyr vistelsen för ditt ändamål. Vi ser fram emot att få välkomna dig bort till vår dröm. 

Platsen

Det gamla brukssamhället Strömsfors i Svenljunga kommun har en lång historia. I början av 1900-talet blomstrade orten med maskintillverkning, järnvägsbana, hotell och speceriaffär. Då det på 70-talet inte längre bar sig, försvann de flesta arbetstillfällena. Hotellet finns kvar men är idag bostad. Längst ner i hotellet, där mataffären tidigare låg, hittar du idag Götas Café som håller öppet sporadiskt. En berättarstig slingrar sig längs ån Assman där du på skyltar kan läsa om de gamla byggnaderna och dess betydelse för orten. Strömsforsborna är glada över att den gamla disponentvillan har återfått sin forna glans. Med värme välkomnar nu både bygd och invånare återigen gäster till Strömsfors.

 
Arbetarbostäder.jpg
 

När du hyr hela Villan är köket en plats där du kan komma och gå som du vill. Här finns utrustning som en kock är nöjd med, men lika viktigt är det att ”vi andra” känner oss välkomna här inne. Och det vill vi lova att vi gör! Köket är hjärtat och precis som när du är borta hos din bästa vän får du gärna hämta en nattmacka i kylen om du vaknar mitt i natten och är hungrig. I köket lagas genuina rätter och kockarna arbetar med säsongsbaserade, närproducerade råvaror i möjligaste mån. Menyerna kombineras efter tillfälle och önskemål. Vi vill att du som bokar en vistelse i Villan ska ha stor möjlighet att vara med och bestämma hur du vill ha det. Frukosten serverar vi vanligtvis på den gamla järnspisen i köket och sedan kan du sitta ner där du önskar. Kanske vill du njuta av din frukostbricka på någon av balkongerna som finns i varje väderstreck. 

I Villans två större matsalar finns det plats för mindre intima sällskap. Med gamla tapeter från 1900-talets början och dukningar som är anpassade för varje sällskap blir din vistelse i Villan unik. När du kommer bort till oss kommer du till vänner och får njuta i vår avslappnade lyx.